Αντίδραση Ομπάμα για την πολιτική Τράμπ…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μόλις 10 ημέρες μετά από την αποχώρησή του από τον προεδρικό θώκο, ο Δημοκρατικός Ομπάμα εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του εκπροσώπου του Κέβιν Λούις. Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Κέβιν Λούις ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος χαιρετίζει «το βαθμό κινητοποίησης» στην χώρα, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων για τις πολιτικές του Τραμπ όπως τα διατάγματα ενάντια στην μετανάστευση.«Το γεγονός ότι οι πολίτες ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συναθροίζονται και να κινητοποιούνται για να μεταφέρουν το μήνυμα τους στους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να δούμε όταν οι αμερικανικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

«Αναφορικά με συγκρίσεις με την εξωτερική πολιτική του προέδρου Ομπάμα, όπως έχουμε ακούσει στο παρελθόν, ο πρόεδρος (Ομπάμα) βρίσκεται σε θεμελιώδη διαφωνία με την αντίληψη των διακρίσεων ενάντια σε άτομα εξαιτίας των πεποιθήσεων ή της θρησκείας τους», κατέληξε ο Λούις.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να σχολιάσει τις αποφάσεις του διαδόχου του.

Μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ευχαριστήσει δημόσια τον Τζορτζ Μπους που δεν προχώρησε ποτέ σε τέτοιου είδους κριτική.

Ο κ. Ομπάμα, όμως, είχε δηλώσει, παράλληλα, ότι δεν θα διστάσει να πάρει θέση εάν αισθανθεί ότι απειλούνται οι βασικές αμερικανικές αρχές. Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να επιστρέψει σε… στέρεο έδαφος μετά από ένα χαοτικό Σαββατοκύριακο, που σημαδεύτηκε από διαμαρτυρίες και σύγχυση.

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να «σφραγίσει» την Παρασκευή τα σύνορα για τους μετανάστες από επτά μουσουλμανικές χώρες έγινε, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, εσπευσμένα και βρήκε απροετοίμαστες τις αρχές των ΗΠΑ.

Η υπογραφή του διατάγματος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, από πολίτες, πολιτικούς, επιχειρήσεις αλλά και οργανώσεις ανά τον κόσμο.

«Τελεσίγραφο» στους διπλωμάτες

Το διάταγμα προκάλεσε και την έντονη αντίδραση Αμερικανών διπλωματών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν επισήμως στο Λευκό Οίκο μέσω του «διαύλου της διαφωνίας».

Η απάντηση που έλαβαν από την κυβέρνηση, όμως, ήταν λακωνική και σαφής.

«Είτε θα δεχτούν το πρόγραμμα είτε θα φύγουν» είπε ο Σον Σπάισερ, ο εκρπόσωπος του Αμερικανού Προέδρου.

Ο δίαυλος αυτός είχε ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο, όταν περίπου 50 διπλωμάτες ζήτησαν να πλήξουν οι ΗΠΑ στρατιωτικά το συριακό καθεστώς, μια προτροπή που συνιστούσε έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν επιθυμούσε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχει προηγούμενο να εκφράζεται μια διαφωνία εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόλις 10 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων ενός νέου προέδρου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.