ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ...Video

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ...mas

">

bunner3

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:block"
     data-ad-format="autorelaxed"
     data-ad-client="ca-pub-7408697485170829"
     data-ad-slot="9995569825"></ins>
<script>
     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Home ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμητρα Γκουντούνα
από τη Λαμπριάνα Κυριακού..
Τετάρτη, 12 Ιούνιος 2013 10:59
της Λαμπριάνας Κυριακού Πάει έπεσε…. η  οθόνη πάγωσε,  μαζί μ αυτήν και η ιστορία μιας τηλεόρασης που είχε περπατήσει στους άτσαλους δρόμους, μιας Ελλάδας, πάντοτε  υποδουλωμένης, στα Δυτικά τάγματα της Ευρώπης.  
 
Δευτέρα, 25 Μάρτιος 2013 06:00
Της Λαμπριάνας Κυριακού Σήμερα του Ευαγγελισμού η γη είναι λουσμένη με το φως του ήλιου. Οι ελληνικές σημαίες κυματίζουν πάνω σε κτίρια και σε μπαλκόνια. Η Ελλάδα γιορτάζει την εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και ανταλλάζει ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. 
 
Κυριακή, 17 Μάρτιος 2013 19:45
  της Λαμπριάνας Κυριακού Νιώθω  ακόμη τους κραδασμούς εκείνης της εποχής που το αίμα μας χόχλαζε για Ελευθερία. Τότε  που βγαίναμε στους δρόμους και  μας χτυπούσαν,  χωρίς να φοβόμαστε τα χειρότερα,  γιατί έπρεπε  την «Όμορφη Πόλη» του αδελφού σου,  Γιάννη, να την τραγουδήσουμε, και εμείς.
 
Πέμπτη, 07 Μάρτιος 2013 11:45
Της Λαμπριάνας Κυριακού Κάθε Τσικνοπέμπτη μαζευόμασταν από το πρωί στο σπίτι της γιαγιάς Ανδρομάχης. Το  ζυμάρι ήταν έτοιμο. Το χαλούμι τριμμένο… δυόσμος  - κρεμμύδι ψημένο.  Έπρεπε  να φτιάξουμε τις παραδοσιακές πίτες – τουλάχιστον στο Δίκωμο - το κατεχόμενο χωριό της μητέρας μου -  αυτό έφτιαχναν.. πίτες της σάτζiης  ή χελίνμπουρη.
 
Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος 2013 13:20
  Της Λαμπριάνας Κυριακού Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο βαγόνι του  μετρό. Ξαφνικά φωνές! Μέσα στο βουητό δύσκολα να διακρίνεις το νόημα των λέξεων. Τι να έγινε άραγε. Όσο έτρεχαν τα δευτερόλεπτα τόσο η φωνή γινόταν και πιο δυνατή. Η ταλαιπωρία του ανθρώπου σε όλη της το μεγαλείο.. Τουλάχιστον, αυτό είχαν διακρίνει τα δικά μου μάτια.
 
Πέμπτη, 13 Σεπτέμβριος 2012 12:11
της  Λαμπριάνα Κυριακού  Είχα διαβάσει από πολύ ώρα πριν τα σχόλια και τους χαρακτηρισμούς του Μανώλη Καψή στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, για τις δυο μεγάλες μας ερμηνεύτριες Αλεξίου  και Γαλάνη. Περίμενα άλλωστε,  τις απαντήσεις που θα με ικανοποιούσαν. Στην αρχή γέλασα πικρά γιατί είχα συνειδητοποιήσει πόσο γελοίοι είμαστε οι άνθρωποι. Δεν αντιλέγω ο καθένας έχει τη γνώμη του, αλλά οφείλει να έχει και το μέτρο του.
 
Σάββατο, 01 Σεπτέμβριος 2012 12:58
Της Λαμπριάνας Κυριακού    Για  χάρη του φεγγαριού και της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, η Αθήνα χθες το βράδυ,  είχε βάλει τα γιορτινά της. Πρώτη φορά είδα την πόλη πλημμυρισμένη με τόσο κόσμο. Μια νύχτα μόνο για δυο, μια βραδιά μόνο για μια παρέα - μια βραδιά μόνο για κάποιους ανήσυχους που πάνω σ ένα μηχανάκι έκαναν  βόλτες μέσα στην πόλη για να την κοιτάξουν  τη φεγγαράδα  απ όλες τις περιοχές.  
 
Σάββατο, 11 Αύγουστος 2012 12:53
Της Λαμπριάνας Κυριακού  «Δε θα μεμψιμοιρήσω για την ντροπή στο συρματόπλεγμα»   ούτε θα φτιάξω στίχους που να λένε ένα κομμάτι από την  πικρή αλήθεια της Ιστορίας του τόπου μου. Έτσι κι αλλιώς ο Αύγουστος  για την Κύπρο δεν περνά απαρατήρητος. Δεν είναι ο ξέγνοιαστος μήνας του καλοκαιριού, που θα καθίσεις σε μια γωνιά της χώρας και θα αναπολήσεις την ομορφιά του ήλιου και της θάλασσας.  Είναι ο μήνας  που έχει μνήμες και πολλές και φρικτές και πονεμένες.    
 
Σάββατο, 04 Αύγουστος 2012 10:10
της Λαμπριάνας Κυριακού  «Είδα στον ύπνο μου απόψε πως μίκρυνεςκαι έγινες σαν ένα τριαντάφυλλο κόκκινο φρέσκο σαν άκοπο.  σε είχα στο χέρι μου τάχα και πήγαινα – πήγαινα  που να σε βγάλω όλη γης είναι στήθος μου   που να σε βάλω  και πέρασα και άφησα δεξιά τον Ταΰγετο. Στάθηκα μόνο – το κοίταξα λίγο. Και πήγα το δρόμο πάλι και πήγαινα – πήγαινα» Νικηφόρος Βρεττάκος. Όσα δεν ξέρεις, τα νιώθεις, διαβάζοντας την ποίηση του. Όλη η γης του,  λουσμένη με το φως του ήλιου που σε κάθε του ποίημα σχεδόν, αναφέρει. Ίσως απ τον ήλιο να έβλεπε καλύτερα την αγάπη. Ίσως ο ήλιος να τον άφηνε να νιώθει τη ζεστασιά της ζωής – της φύσης  και της άυλης πραγματικότητας του σύμπαντος.  Ξέρει από αγάπη – από Ειρήνη και δικαιοσύνη. Όλα του τα βιώματα τα έκανε ποίηση.  Ακόμη και την πιο ασήμαντη εικόνα στο δρόμο την έκανε να φαίνεται σαν ένα ταξίδι με προορισμό τον παράδεισο.  
 
Σάββατο, 20 Ιούλιος 2013 08:17
Της Λαμπριάνας Κυριακού Πάνε 40 ολόκληρα  χρόνια, από εκείνο το καλοκαίρι που οι Τούρκοι πάτησαν με τη βία το νησί της Κύπρου. Οι μνήμες ξεθωριασμένες για ορισμένους, για τους πολλούς όμως, είναι  μνήμες που είναι αδύνατον  να ξεχαστούν, γιατί χάραξαν πολύ έντονα τη ψυχή τους.
 
Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2012 11:01
Της Λαμπριάνας Κυριακού  «Το ποκάμισο το θάλασσι  - Μια φορούσα εγώ και μια εσυ - Χρυσή κλωστή και βελονιά Ποιος θα δικάσει το φονιά - Αυτόν που σε κανε να κλαις -  Για αμαρτίες μου παλιές»  Μου το λέει και μου το ξαναλέει η μάνα μου. Κι ας έχουν περάσει  38 χρόνια. «Το ράδιο εκείνο το πρωί,  πριν διακόψει το πρόγραμμα του, έπαιζε αυτό το τραγούδι  «το πουκάμισο το Θαλασσί»  Το πόσο τυχαίο ήταν παιδί μου ο συνδυασμός  του τραγουδιού με την είδηση, φάνηκε στη φωνή της εκφωνήτριας. Τι χαρά και αυτή, αφού ο Μακάριος έπρεπε να ήταν νεκρός… Αλλά δεν ήταν. Ο παππούς σου έσκυψε το κεφάλι και είπε με δυο απλές λέξεις «Έρχεται πόλεμος»  
 
Παρασκευή, 15 Ιούνιος 2012 18:37
Της Λαμπριάνας Κυριακού  «Είναι και αυτός ένας ειρμός της σκέψης, ένας τρόποςν' αρχίσεις να μιλάς για πράγματα που ομολογείς δύσκολα, σε ώρες που δεν βαστάς…» Σεφέρης Δυο μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουλίου – δυο μέρες πριν ο κόσμος δώσει ακόμη μια φορά στα λάθη του ευκαιρία. Πριν την κάθαρξη, έτσι περνάμε  από το μυαλό όλα όσα προηγήθηκαν. Ας σκεφτούμε κατά το διάστημα 6ης  Μαΐου με 17ης  Ιουλίου – Σαράντα μέρες και μια -   τι ακόμη μας ξέβρασε η ιδιοτέλεια τους. Εμένα η ψυχή μου, ένιωσε να δέχεται έναν πολύ σκληρό   ψυχολογικό πόλεμο, και μακάρι να ήταν μόνο σε μένα. 
 
Παρασκευή, 18 Ιανουάριος 2013 11:52
Επηρεασμένος από τους  Μάρκο Βαμβακάρη και Βαγγέλη Παπάζογλου, απαρνήθηκε την νομική για χάρη της μουσικής.  Ήξεραν όλοι ότι τραγουδούσε αλλά δεν ήξεραν ότι ο Βασίλης Τσιτσάνης μπορούσε να γράψει κιόλας τραγούδια, που μετέπειτα απόδειξε ότι τα τραγούδια του θα ήταν αυτά που θα είχαν σφραγίσει μια ολόκληρη εποχή.
 
Παρασκευή, 13 Μάρτιος 2015 09:08
Της Λαμπριάνας Κυριακού Όλα άρχισαν εκείνο τον Απρίλιο  του 55, ’ όταν οι ψυχές των Κυπρίων, είχαν μπουχτίσει να μυρίζουν  καθημερινά τον ιδρώτα της Αγγλικής κυριαρχίας. Μιας κυριαρχίας που είχε σκοπό να καταφέρει το ακατόρθωτο.